Примите участие со статьей
Вы здесь
Начало > Без категория > ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА «ОТКРАДНАТАТА ПОБЕДА» ОТ ИВАН ВЪЛОВ – СОФИЯ, 2018

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА «ОТКРАДНАТАТА ПОБЕДА» ОТ ИВАН ВЪЛОВ – СОФИЯ, 2018

На 13 ноември 2018 г. в Руския културно-информационен център (РКИЦ), София, се състоя представяне на второто, допълнено издание на книгата «Открадната победа» от Иван Вълов. Новото издание е посветено на 140-годишнината от Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.).
Представянето премина при голям интерес и пълна зала. Присъстваха членове на Съюза на българските писатели (СБП), Съюза на българските журналисти (СБЖ), представители на посолството на Руската Федерация в България, РКИЦ, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, видни общественици и културни дейци.
Станка Шопова, председател на Фондация «Устойчиво развитие за България», откри събитието и даде думата на автора на книгата. Иван Вълов разказа за дългия път, който е извървял при събиране на архивни документи за Руско-турската война 1877–1878 г., на която е посветена неговата книга «Откраднатата победа». Повече от четвърт век той е събирал материал и книгата му е образец на художествената документалистика. Вълов подчерта огромната роля на граф Н. П. Игнатиев за свободата на България.
Иван Вълов е член на СБП, СБЖ и на Съюза на учените в България, носител на «Златното перо» на СБЖ. Той е утвърден български белетрист, художествен документалист,  като добре известни са книгите му «Познатите – непознати» (2013 г.), «Реката. 70 години с въдица» (2016 г.) и много други.
Редакторката на «Откраднатата победа» Стоянка Митева подчерта преимуществата на художествената документалистика, каквато по съдържание представлява книгата, пред историческото изследване. Тя прочете няколко фрагмента от книгата.
Литературният критик Пенко Чернаев направи задълбочен литературен анализ на книгата. Той подчерта, че в резултат на дългогодишни сериозни проучвания авторът е успял да представи «цялостната картина на войната, особено нейната невидима, малко позната страна – дипломатическите ходове, интригите между държавите, шпионажа…».
Чернаев изтъкна основната теза на книгата: Руско-турската война е справедлива, освободителна война.
Литературният критик и журналист Благовеста Касабова се изказа за спецификата на жанра «художествена документалистика» и за достойнствата на книгата «Откраднатата победа».
Алексей Новосьолов, съветник по културата в посолството на Руската федерация  в България, поздрави Иван Вълов за забележителната му книга.
Иван Вълов бе сърдечно поздравен от своите колеги и приятели. Бяха отправени много пожелания. 
Станка Шопова, председател на Фондация «Устойчиво развитие за България» – издателя на книгата «Откраднатата победа», също получи много поздравления и пожелания.
ВЪЛОВ И. ОТКРАДНАТАТА ПОБЕДА. – СОФИЯ, 2018: ИЗД.: «ФОНДАЦИЯ УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ», ВТОРО ИЗДАНИЕ. – 367 С.

 Димитрина Лесневска

Top